• Oslavujúce čítanie v 3.B 🥳🎉

          • Tento rok nás na čítaní sprevádza Osmijanko a jeho tvorivé úlohy, ktoré žiakov nútia zamýšľať sa nad nie vždy jednoduchými otázkami o svete. No okrem toho, že si musíme potrápiť hlavičky, si Osmijanko pre nás pripravil aj zaujímavejšie úlohy ako napríklad realizáciu oslavy, do ktorej sme sa pustili s veľkým nadšením. Šikovní tretiaci si pripravili program, ktorý zahŕňal tanec, báseň, spev, herecké vystúpenie, ale i odvážnejšie témy ako prezentácia minerálov či meteorologickej pomôcky. Tretiaci si užili najmä občerstvenie, hudbu a prekvapenie - tajného hosťa, pani riaditeľku 😊. Čo by to bolo za oslavu bez oslávenca? Jedného takého hrdinu sme v našej triede mali tiež. Aj takto sa dá spríjemniť spoločný čas v škole 🤗💞 . 

          • Mesiac pozornosti v ŠKD 1 💌

          • Počas celého minulého mesiaca sme sa rozhodli zamyslieť nad dobrými skutkami, ktoré robia deti v ŠKD 1. Deti mali možnosť tieto dobré skutky zdieľať so svojou vychovávateľkou, ktorá ich následne napísala na malé lístky. Tieto lístky sme potom vložili do farebne vyzdobených obálok, pričom každé dieťa malo svoju vlastnú. Pozorovať úsmevy na tvárach detí, keď sme na konci mesiaca čítali ich dobré skutky, bolo pre nás veľkou odmenou. Ani dobré skutky p. vychovávateľky neboli prehliadnuté. Deti ich samé napísali a ako prekvapenie položili na učiteľský stôl.

          • MAKOVIČKA bronzová🥉

          • Červené jabĺčko, bol názov regionálneho kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí Vidiečanova Habovka 2024. Hostiteľskou obcou tohto pekného folklórneho podujatia bola práve naša obec. Okrem DFS z Kremnice, Žiaru nad Hronom,Vyhní, nechýbal na pódiu aj náš DFS MAKOVIČKA,ktorý bol za svoje vystúpenie. odmenený pekným bronzovým pásmom Gratulujeme a ďakujeme dievčatám a chlapcom za reprezentáciu školy aj obce.

            Dominika Dragonidesová,

            Rebeka Demková ,

            Olívia Demková,

            Filip Lichtner,

            Matúš Číž,

            Alžbetka Mikulášová,

            Terezka Mikulášová,

            Alysska Fehérpataky

            Štefan Mikuláš - hudobný doprovod.

          • Oznam o riaditeľskom voľne

          • Rozhodnutím riaditeľky Základnej školy, Školská 482, Hliník nad Hronom bude dňa 5.4.2024 žiakom školy udelené riaditeľské voľno z organizačných dôvodov.

            Riaditeľské voľno sa poskytuje v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

            Žiaci budú automaticky odhlásení zo stravy. Mimo prevádzky bude aj ŠKD, CVČ  bude fungovať podľa dohody s trénermi.

            S pozdravom

             

                                                                                                                Mgr. Petra Kováčová

                                                                                                                        riaditeľka školy

          • Veľká noc

          • Dôslednej príprave sa na veľkonočné sviatky venovali aj žiaci 1. A, 1. B, 3. A a 4. A triedy. V rámci blokového alebo tematického vyučovania sa žiaci oboznámili s tradíciami týchto sviatkov. Pracovali samostatne alebo utužovali sociálne vzťahy v kooperatívnych činnostiach. Na záver niektorí z nich vyšli zo svojich tried a ozdobili kríky, či stromy v školskej záhrade a na detskom ihrisku v obci.

          • Deň učiteľov 2024

          • Všetkým kolegom prajeme krásny Deň učiteľov. Za milý kvetinový pozdrav ďakujeme nášmu zriaďovateľovi - Obci Hliník nad Hronom.

          • Čítanie s rodičmi

          • O marci sa hovorí, že je mesiacom knihy, preto sme si ho chceli aj my spíjemniť a pozvali sme si medzi seba rodičov a starých rodičov našich žiakov. V rodinnej atmosfére si deti vypočuli od svojich blízkych rôzne príbehy, o ktorých sa neskôr medzi sebou rozprávali a kreslili krásne ilustrácie. Týmto sa chceme všetkým rodičom a starým rodičom poďakovať za ich čas a ochotu, ktoré nám venovali a aj takýmto spôsobom obzvláštnili deťom vyučovanie.

          • Noc s Andersenom🎤🔎⏰🌠🔦📚

          • Noc s Andersenom bola čitateľskou bodkou za marcovými aktivitami venovanými podpore čítania a práci s knihou. Toto celoslovenské podujatie ponúka deťom stráviť noc v knižnici alebo v škole. My sme sa rozhodli takúto možnosť ponúknuť našim žiakom z II. stupňa. A tak 70 chlapcov a dievčat, vymenilo svoju posteľ za spacákové dobrodružstvo . Na tohtoročných nocľažníkov čakal pestrý večerný program, ktorý mali vo svojej réžii členovia Školského parlamentu. Pre svojich rovesníkov pod vedením pani učiteľky Lenky pripravili v priestoroch školy 6.stanovíšť venovaných rozprávkam, postavám a zábavnému čítaniu Andersenových rozprávok. Tematicky sa Andersenova noc v našej škole niesla v duchu rozprávky Snehová kráľovná, ktorú mohli pri rozprávkovom putovaní po našej škole žiaci osobne aj stretnúť. Tímová spolupráca bola základom úspechu, dobrej nálady a upevňovania kamarátskych vzťahov. Tie sa upevňovali aj v nočnej telocvični či počas nočného Andersenovho kilometra na čerstvom vzduchu či spoločných raňajkách a záverečnom upratovaní. Čerešničkou piatkového večera bola pyžamová tombola. O hladné krky a trpezlivú nočnú stráž sa postarali naše pani učiteľky Mirka, Lucka, Silvika, Janka, Kamilka, Andrejka, Lenka. Ďakujeme.

            1.ročník našej školskej Andersenovej noci sa podaril a my sa už tešíme o rok na ten ďalší .

          • ÔSMACI NA ĽADE 🥶⛸

          • Žiaci z triedy 8.A vymenili v piatok  triedu za ľadovú plochu. Posledné dve vyučovacie hodiny strávili na ľade v SLOVALCO ARÉNE v Žiari nad Hronom. Niektorí lietali po ľade ako profíci, niektorí na ľad išli opatrne a niekto doslova oprášil korčule. Nechýbali ani otočky či pokusy o lastovičky. Ôsmaci prežili spolu posledné vyučovacie hodiny týždňa v športovej  atmosfére a triednej pohode.  

          • Deň VODY 💦

          • 22. marec prežili aj žiaci 1. ročníka na "modro". Zoznámili sa s kvapkou Kajkou, ktorá ich previedla životom kvapiek a spoznali kolobeh vody v prírode. Blokovým vyučovaním sa žiaci učili čítať s porozumení, ako využívame vodu, počítali zábavnú matematiku💧

          • DONAU CHEER OPEN 2024

          • Naše žiačky sa zúčastnili medzinárodnej súťaže v športovom cheerleadingu usporiadaná Slovak Cheer Union zaradená do European Cheer League, ktorá sa uskutočnila v Bratislave. Team Crazy Puppies ŠK Horná Ždaňa sa umiestnil vo svojej kategórii Mini Small na krásnom 2. mieste 👏👏, pod vedením pani trénerky Anky Tonhajzerovej. Ich úspešnú zostavu si môžete pozrieť. Dievčatá boli ste skvelé! 🥳🥳

          • Modrý deň u tretiakov 💧

          • Dňa 22.3. si žiaci tretieho ročníka pripomenuli Svetový deň vody. Na začiatku žiaci zalovili v pamäti a skúsili prísť na informácie, ktoré sa učili o vode. Žiaci pracovali aj spoločne v skupinách, kde si prečítali rozprávku o Vodníkovi Mokrofúzovi, museli odpovedať na otázky a nakresliť ilustráciu. Zopakovali si násobilku, sčítanie a odčítanie a vyriešili vtipné úlohy. Nakoniec vytvorili obláčiky s kvapkami, ktoré vyplnili na začiatku dňa a kreslili si obrázky s kolobehom vody.

          • Predškoláci na návšteve v škole

          • V dňoch 14. a 15. 3. 2024 zavítali do našej školy deti z okolitých materských škôl. Spolu s pani učiteľkami a rodičmi navštívili triedy prvákov, aby sa bližšie zoznámili so školským prostredím a s prácou na vyučovaní. Poprechádzali sa po škole, nazreli do všetkých prvostupniarskych tried, ŠKD, do telocvične i jedálne. V ateliéri obdivovali hrnčiarsky kruh a vyskúšali si pracovať s hlinou. Potom si zopakovali farby, geometrické tvary, čísla a neskôr ukázali svoju šikovnosť pri cvičeniach jemnej a hrubej motoriky. Na záver si prevzali sladkú odmenu a zošit pre budúceho prváka. Po tomto milom stretnutí bude pre predškolákov zápis do 1. ročníka určite jednoduchší.

            Veríme, že sa im u nás páčilo a o pár mesiacoch ich uvidíme v našich školských laviciach.

          • Interview v obecnej knižnici

          • Marec - mesiac knihy, nám priniesol zaujímavé činnosti v obecnej knižnici. P. Rozenbergová privítala žiakov a ukázala im všetky oddelenia v knižnici a oboznámila s výmenou kníh. Prečítala im rozprávku, na ktorú potom nadviazala p. Vierka Stoláriková. Samotnej návšteve v knižnici predchádzala príprava žiakov 4. A a 4. B na hodine SJL, kde sa žiaci oboznámili s novým pojmom - interview. V práci vo dvojiciach tvorili otázky, ktoré potom naostro kládli p. Stolárikovej - miestnej spisovateľke. Tá im na všetky zvedavé otázky v knižnici s radosťou odpovedala. Obom dámam veľmi pekne ďakujeme a prajeme veľa zanietených čitateľov.

          • Vesmír očami detí

          • Aj tento rok sa naše deti zapojili do výtvarnej súťaže pod uvedeným názvom. Musíme povedať, ze autorkám prác sa celkom zadarilo. Gratulujeme oceneným žiačkam, ktorých práce postúpili z okresného kola do celoslovenského kola. Na 1. stupni postúpila práca H. Prachárovej - 4. A a na 2. stupni to boli práce autoriek D. Daubnerovej - 7. A a B. Psotkovej - 7. B.

          • Stredoslovenské múzeum – Tihányiovský kaštieľ

          • Naši druháci navštívili Tihányiovský kaštieľ v Banskej Bystrici, kde sa učili netradične. Vzdelávací program k výstave Lepidománia nám predstavil pestrofarebný svet motýľov, vysvetlil deťom dokonalú premenu z húsenice cez kuklu až po krásneho dospelého motýľa.  Pán sprievodca ukázal deťom najväčšie a najvzácnejšie dielo o veľkých motýľoch sveta, nádherné preparáty motýľov zo súkromnej zbierky M. Zachara. Starú techniku chromolitografie, ktorá umožňuje vyniknúť úžasným detailom a výnimočným farbám motýlích krídel. Pani sprievodkyňa sprevádzala deti v múzeum a formou hádaniek a hier im predstavila živú a neživú prírodu. Žiakom sa jej hádanky veľmi páčili, no najväčší úspech mal  mastenec, ktorým deti s radosťou písali a kreslili. Cestou domov sme sa zastavili v obci Hronsek a prezreli sme si Drevený artikulárny kostol, ktorý deti veľmi zaujal. Nadobudli veľa nových vedomostí. Tento deň bol pre nás príjemný a plný pekných zážitkov.

          • 💰"Bez práce nie sú koláče." 💶

          • Aj o tomto sa učili žiaci 3. ročníka na blokovom vyučovaní. Dozvedeli sa, aké platidlá sa používali v minulosti, čo je to mzda a ako ju rozdeľujeme a čo dostávajú tí, ktorí si nevedia nájsť prácu. Žiaci si svoje vedomosti precvičili na praktických úlohách zo života s peniazmi - nákup potravín. Predstavili sme si aj rôzne povolania a porozprávali sme sa o tom, čím by žiaci chceli byť v budúcnosti.