• 🌴🌞 Čo sa dozvedáme na Exotickom svete 🏔️🌵

          • Už dva mesiace sa s druhákmi a tretiakmi vydávame spoločne na cestu okolo sveta 🌍 na našich stretnutiach na krúžku Exotický svet. Stihli sme už prebádať kontinenty a svetadiely 🗺️, zoznámiť sa s niektorými európskymi krajinami, spoznať ich špeciality 🍕 či národné symboly a historické pamiatky 🏰 . Zablúdili sme aj na dno oceánov a morí a stretli sa s morskými potvorkami 🦈🐙 🦐 . Nebojíme sa cudzích miest a každý utorok sa tešíme na nové dobrodružstvá, ktoré nás čakajú na našej ceste spoznávania. Pretože ešte toho veľa číha za rohom 🏴‍☠️🐧🌉.

          • Oznam o riaditeľskom voľne pre žiakov 6. - 9. ročníka

          • Rozhodnutím riaditeľky Základnej školy, Školská 482, Hliník nad Hronom bude dňa 8.12.2023 žiakom 6., 7., 8. a 9. ročníka udelené riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

            Riaditeľské voľno sa poskytuje v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

            Žiaci 6.- 9. ročníka budú automaticky odhlásení zo stravy.

            Pre žiakov 1.- 5. ročníka funguje vyučovanie, ŠKD aj ŠJ v bežnom režime.

            S pozdravom

             

                                                                                                                Mgr. Petra Kováčová

                                                                                                                        riaditeľka školy

          • Mikuláš, anjel a čert zavítali aj medzi našich žiakov

          • Vzácna návšteva v podobe Mikuláša, čerta a anjela dnes zavítala aj medzi žiakov našej školy. Keď sa Mikuláš presvedčil, že naši žiaci sú naozaj šikovní a výnimoční, dokážu krásne spievať, recitovať aj tancovať, odovzdal žiakom balíčky, ktoré mu pomohli nachystať šikovné ruky z Rady rodičov. Ďakujeme!

            O talente našich žiakov sa môžete presvedčiť aj vy už zajtra na našom tradičnom Vianočnom jarmoku. Tešíme sa na Vás.

          • Mikuláš u tretiakov 🎅

          • Mikuláš zavítal aj k žiakom 3. ročníka. Žiaci čítali s porozumením, lúštili osemsmerovku, skladali abecedu. Niektorí z nich pripravili pre Mikuláša prekvapenie v podobe básničiek, ktoré predstavia aj na vianočnom jarmoku. Na záver sa tešili zo sladkej odmeny za to, že celý rok poslúchali pani učiteľku. ❤️

          • Mikulášske stopy v 1.A 🎅🏼

          • Tematický deň prežili aj žiaci 1.A triedy. Vydali sa po stopách Mikuláša. Prechádzali po mikulášskom chodníku, kde plnili rôzne úlohy. Chodníček ich zaviedol až k Mikulášovi. Za ich snahu ich odmenil sladkou odmenou 🍭🎅🏼🎄

          • Pomocníci Mikuláša v 1.B 🎅🏼

          • Vitaj, vitaj, Mikuláš, vitaj medzi nami,

            prišli sme ťa pozdraviť veselými hrami.

            Ty nám zato ukážeš, čo v tom koši máš.

            Vitaj, vitaj zďaleka, milý Mikuláš.

            Na sviatok sv. Mikuláša naši prváci prežili deň plný prekvapení. Stali sa Mikulášskymi pomocníkmi a plnili sladké úlohy, aby pomohli nájsť Mikulášovi správne darčeky. Tento zasnežený deň mali žiaci 1.B tematické vyučovanie, ktoré sa končilo s Mikulášom a jeho nádielkou pre dobré deti.

          • 🚍Expedícia POĽSKO🚍

          • K našim severným susedom sme zavítali na konci novembra so staršími žiakmi našej školy. Čakalo nás smutné stretnutie s temnými dejinami vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau. Následne zoznámenie s kráľovskými dejinami Krakowa a krásnymi vianočnými trhmi. Záver expedície patril podzemiu, kde sme prešli niekoľko kilometrov v najstaršej soľnej jaskyni v Európe. Bola to pre nás všetkých kvalitná a zážitková 2-dňová expedícia.

          • Vianočné tvorenie u tretiakov 🎄

          • Prípravy na Vianočný jarmok sú v plnom prúde a do 3.A zavítala pani Zimanová, ktorá sa venuje tvorbe dekorácií. 👩🏽‍🎨 Počas dvoch vyučovacích hodín vyrobili krásne dekorácie - škriatka, vianočnú topánku, ozdobu na vianočný stromček z orechovej škrupiny a vence. Deti tvorenie veľmi bavilo a už teraz sa tešia na ďalšie stretnutie. 🎄

          • Školské knižnice už poznajú víťazov 19. ročníka

          • Školské knižnice poznajú víťazov 19. ročníka celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Naším podujatím JA-TY-MY sme sa v konkurencii 163 školských knižníc umiestnili medzi 12 ocenenými školskými knižnicami a získavame knihy knižnej edície pre malých čitateľov Stonožka v hodnote 80€.

          • Šiestaci spoznávali a ochutnávali zeleninu 🥕🥒🥔🥦

          • Žiaci šiesteho ročníka na hodine biológie spoznávali zeleninu. Každý žiak priniesol iný druh zeleniny, ktorú najprv v skupinách zaradili do správnej skupiny. Rozdelili ju na cibuľovú, koreňovú, plodovú a hlúbovú. Po zoznámení sa so zeleninou prišla tá zábavnejšia a zaujímavejšia časť hodiny. Žiaci sa zahrali na kuchárov a vytvorili naozaj chutné zeleninové jedlá, ktoré potom aj s veľkou chuťou zjedli. Ochutnali zavárané uhorky. Urobili malé chlebíčky s maslo, pórom a cibuľou  aj kalerábom. Vydaril sa im aj  miešaný zeleninový šalát a tiež  cviklový šalát. A dokonca urobili aj šalát, o ktorom si mysleli, že sa nebude dať jesť. A tak ako sa to už vo svete stalo, že tie najlepšie recepty, vznikli z náhody aj u šiestakov v Hliníku nad Hronom sa stalo, že vznikol chuťovo vynikajúci šalát . Ak budete chcieť, môžete si ho pripraviť podľa priloženého receptu.  

          • Olympiáda z Anglického jazyka

          • Dňa 22.11.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v Anglickom jazyku.

            Olympiáda sa konala v dvoch kategóriách. V kategórii 1A súťažili 11 žiaci z 5., 6. a 7. ročníka a v kategórii 1B súťažili 16 žiaci z 8. a 9. ročníka. Žiaci zabojovali pri neľahkých úlohách, v ktorých museli preukázať nielen svoje vedomosti v písomnom, ale aj v ústnom prejave. Všetci zúčastnení si zaslúžia veľkú pochvalu a tí najlepší sú :

            Kategória 1A :

            1. miesto : Matúš Pelegrini (7. A)

            2. miesto : Eliška Šovčíková (7. B)

            3. miesto : Tomáš Sepeši (5.A)

             

            Kategória 1B :

            1. miesto : Sandra Krajčiová (9.r)

            2. miesto : Adam Martinka (9.r)

            3. miesto : Linda Boboková (8.A)

             

            Víťazom srdečne gratulujeme a Sandre a Matúšovi nech sa darí v okresnom kole 17.1.2024.

             

          • Medzinárodný deň nenakupovania spojený so školským swapom

          • Piatok 24. 11. 2023 bol medzinárodným dňom nenakupovania. Tento deň je výzvou, aby ľudia aspoň jeden deň v roku nenavštívili žiaden obchod a venovali svoj čas sebe, rodine, priateľom, športovým aktivitám alebo prírode.

            Preto sme sa rozhodli v týždni  od 20. do 24. novembra zorganizovať swap – výmenný obchod, aby sme žiakom na druhom stupni v rámci environmentálnej výchovy ukázali, že existuje spôsob ako možno šetriť prírodu aj vlastnú peňaženku, osviežiť svoj šatník či nadobudnúť niečo potrebné ekologicky a ekonomicky, bez výčitiek.

            Žiaci ôsmeho ročníka trpezlivo odoberali prinesené veci od žiakov,  za ktoré im dali kupóny a za tie si potom v piatok vybrali niečo pekné a nové. Za túto aktivitu a pomoc ôsmakom zo srdca ďakujeme.

            Piatkového swapu sa zúčastnili žiaci postupne a poradie si vybojovali v kvíze o separovaní, ktorý prebehol na hodinách biológie.

            Do nášho školského swapu sa zapojilo 18% žiakov druhého stupňa. Nie je to veľa, ale ani málo. Najaktívnejší boli žiaci z triedy 5.A. 

          • Deň žiackych zručností

          • Dňa 24.11.2023 mali druhostupniari Deň žiackych zručností zameraný na prípravu výrobkov na Vianočný jarmok. Počas neho mali možnosť ukázať svoju šikovnosť pri výrobe vianočných ozdôb, vianočnej výzdoby, výrobkov z dreva, ale aj pri pečení vianočného pečiva a oblátok, ktoré rozvoniavali na celú školu. Ako sa im darilo a že sú naozaj šikovní, sa môžete presvedčiť už 7.12. 2023 pri návšteve nášho tradičného Vianočného jarmoku, na ktorý Vás aj touto cestou všetkých srdečne pozývame!

          • iBobor 2023

          • Počas prvého novembrového týždňa sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej súťaže v informatike iBobor. Súťaž prebiehala v jednotlivých kategóriách podľa ročníkov v rôzne dni počas týždňa a žiaci plnili úlohy zamerané na logické myslenie, riešenie problémov a programovanie. Z celého Slovenska sa zapojilo 129 965 súťažiacich, z našej školy 159 žiakov a z toho 42 boli úspešnými riešiteľmi. Najlepší z úspešných boli Samko Havran, Zoja Rajčanová, Viktória Beľová, Rebeka Demková, Ema Olajcová, Viktor Polakovič, Šimon Kováč, Michal Bindas, Peter Herda, Sofia Jakušová a Sandra Krajčiová. Gratulujeme! :)

          • Technická olympiáda 🔨🛠

          • Dňa 23.11.2023 sa konalo okresné kolo Technickej olympiády.

            Našu školu reprezentovali v kategórii

            A: Dorka Macková, Martin Čakloš – 8.A

            B: Viktor Polakovič – 7.B                                 

            Úspešne sa popasovali s teoretickou časťou, ale zabojovali hlavne v praktickej časti, kde museli podľa technického výkresu zhotoviť funkčný výrobok.

            Dorka a Maťko obsadili 2. miesto a Viktor sa umiestnil na 3. mieste.

            Srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách.

          • Hydraulické zariadenie

          • Šiestaci na hodinách fyziky objavovali a skúmali vlastnosti kvapalín. Nadobudnuté vedomosti si overili aj v praxi zostrojením a odprezentovaním funkčných modelov hydraulických zariadení – zdvihák, otvárací most, lis, výťah, rameno rýpadla. 

          • ❤️ Mám svojich starkých rád ❤️

          • V tejto milej literarno-výtvarnej súťaži máme vďaka originálnym prácam našich žiakov každý rok svoje zastúpenie. A nebolo tomu inak ani tento rok. Dokonca výtvarná práca našej prváčky Riušky Cabanikovej bola ocenená strieborným pásmom.

            Riuške gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

          • Posedenie so starými rodičmi

          • Na počesť úcty k starším v mesiaci október sme usporiadali podujatie pre starých rodičov našich žiakov zo školského klubu detí. Naši šikovní žiaci z ŠKD si pre nich pripravili pekný program plný radosti a lásky. Veľká účasť starých rodičov dodala nášmu podujatiu naozaj príjemnú atmosféru, za ktorú Vám ďakujeme.